STationsstraat 23, 3851 NA Ermelo

 TELEfoon: 0341 - 551747

Expositie: Bright Site, Hongarije

Wie zijn wij? Wij zijn een groep van 16 enthousiaste Puttenaren die, nu al weer bijna 17 jaar naar Hongarije gaan om daar in verschillende kindertehuizen de helpende hand te bieden! Onze hulp bestaat uit het opknappen, realiseren en financieren van projecten die aangedragen worden door de kindertehuizen zelf. Wel is onze voorwaarde dat het vóór, of in ieder geval ten gunste van de kinderen moet zijn! We werken onder de naam: Stichting Bright Sight.

Momenteel zijn we nauw betrokken bij twee kindertehuizen en een straatkinderen-opvangproject, dat is de AGOTA –stichting in Szeged. Eén kindertehuis is in Komadi, tegen de Roemeense grens aan, en de andere is in Tiszadob, dat ligt meer richting de Oekraïne. De directies van beide kindertehuizen en de AGOTA hebben inmiddels al een bezoek gebracht aan Putten. Uit Komadi zijn ze zelfs hartelijk ontvangen op het gemeentehuis! De vorige burgemeester J. van Putten uit Putten heeft ook zelf het kindertehuis in Komadi bezocht.Vanuit Tiszadob was men met een afvaardiging van de Hongaarse provincie hier in Nederland om te benadrukken dat hulp van buitenaf heel erg noodzakelijk is om de kinderen van het kindertehuis een betere toekomst te geven! Ook medewerkers van de AGOTA hebben ons bezocht en hebben toen meegeholpen om voor hen zelf een vrachtwagen vol met meubels te laden, die door ons waren verzameld. Onze stichting wordt dan ook op handen gedragen en heel erg gewaardeerd door de beide kindertehuizen en de AGOTA-stichting

Wat doen wij? Een paar keer per jaar gaat er een vrachtwagen(tje) vol met spullen naar Hongarije. Vooral kinderkleding en schoenen is er van harte welkom. Verder gaan we als groep of een delegatie er van zeker jaarlijks, maar vaak nog vaker naar Hongarije toe om te kijken hoe het er is …en om te vragen waar behoefte aan is. Wij proberen dat dan van hier uit te op te lossen. Onze stichting heeft in Putten en daarbuiten een breed draagvlak! Op allerlei manieren en door acties proberen we onze projecten te bekostigen.

Wat willen wij nog doen? Een heel belangrijk onderdeel van de organisatie in beide tehuizen is de opvang van de kinderen na hun 18e verjaardag! Letterlijk moeten ze op hun verjaardag het kindertehuis verlaten, tenzij ze een studie volgen. De meesten doen dit echter niet en velen zijn zwak begaafd en\of niet in staat om voor zichzelf te zorgen. Een gigantisch probleem, want dat veroorzaakt veel criminaliteit Vele van de meisjes komen zelfs terecht in de prostitutie. Zaak dus om nu projecten op te zetten waar de kinderen opgevangen kunnen worden zodat ze een vak kunnen leren, hun geld leren te beheren en dus zelfstandig leren wonen De volgende stap is een soort coöperatie waarbij de kinderen bijvoorbeeld groenten verbouwen, kippen houden etc en de opbrengst verkopen. Onlangs hebben we daarvoor een folie-kas gesponsord…met een waterpomp om grondwater op te kunnen pompen om de gewassen te kunnen de besproeien. Een prachtig initiatief dat zeker onze steun verdient, maar dat ook nog veel geld en inzet gaat kosten!!

In de Wereldwinkel is zwart Hongaars aardewerk, dat op de Poesta wordt gemaakt en op een speciale manier wordt zwart gekleurd, te koop! Daarnaast Hongaars servies (bekers, kannen, bordjes) die met de hand geschilderd zijn! En…Hongaarse bezems!! Deze worden gemaakt op een soort sociale werkplaats in Szeged! De gehele opbrengst wordt omgezet in “STENEN”!