Exposities en activiteiten

Het hele jaar door houden wij exposities in de expositieruimte van de Wereldwinkel. Kom gerust eens kijken!

Huidige expositie

Momenteel hebben wij geen expositie

Hand in Hand Community Ghana

Datum: 2 april – 13 mei 2024

Exposant: Hand in Hand Community

Bijzonderheden:
De expositie is toegankelijk gedurende de openingstijden van de Wereldwinkel Ermelo.

Hand in Hand Community Ghana

De Hand in Hand Community is een leefgemeenschap met een unieke atmosfeer voor inmiddels ruim 85 verstandelijk beperkte kinderen, afkomstig uit heel Ghana (en elk jaar worden er weer nieuwe kinderen met een verstandelijke beperking opgenomen). Zij ontvangen hier goede verzorging en aangepaste ontwikkelingsprogramma’s in een veilige en stimulerende omgeving.

Er is op de PCC compound ook een goed lopende “beschutte werkplaats” voor jong volwassenen met een beperking, die daar overdag creatief en nuttig bezig kunnen zijn en die tegelijkertijd heel aantrekkelijke sieraden en van kleurrijke stoffen producten maken. De verkoop daarvan ondersteunt het werk van de Hand in Hand Community.

Hand in Hand Community | expositie bij Wereldwinkel ErmeloVeel jonge mensen uit Ghana zijn vooral als verzorgers (= caregivers), in feite als vervangende “vaders en moeders” actief, zij zorgen met elkaar op continue basis voor alle kinderen, die daardoor kunnen leven in een unieke en zeer positieve sfeer. De Hand in Hand Community functioneert in feite als één grote “familie” in een eigen dorp, een veilige en liefdevolle leefgemeenschap.
De caregivers worden soms daarbij ondersteund door maximaal 4 – 5 vrijwilligers, meestal uit Europa.

Dankzij de steun van veel mensen en van organisaties buiten Ghana, vooral uit Nederland, kan de Hand in Hand Community al meer dan 30 jaar doorgaan met het mooie en dankbare werk voor deze kwetsbare kinderen.
Zonder deze voortdurende ondersteuning zou Hand in Hand niet kunnen voortbestaan. Hand in Hand ontvangt geen subsidie of andere fondsen van de Ghanese overheid.

Voor meer informatie kijk op de website, www.operationhandinhand.nl

Hand in Hand Community | expositie bij Wereldwinkel Ermelo

Greetje Knetsch komt bij Hand in Hand, nadat zij daar in 2009 drie maanden als vrijwilliger gewerkt heeft en gaat elk jaar terug. Vooral om de werkplaats te ondersteunen en sommige producten te vernieuwen of aan te passen voor de mensen in de werkplaats en hun begeleiders. Vervolgens verkoopt zij deze producten in Nederland en dus ook in de Wereldwinkel van Ermelo. De verkoop van de producten ondersteunt het werk van de Hand in Hand Community.

Wil je meer weten of wil je sponseren, kijk dan op de website Operationhandinhand.nl en/of volg de Facebook pagina.

Voor meer info:

Hand in Hand Community | expositie bij Wereldwinkel ErmeloGreetje Knetsch
Wasbeeklaan 27
2361 HG Warmond
Mob: 06-460 807 23

E-mail: info@operationhandinhand.nl
Website: www.operationhandinhand.nl
Facebook: PCC Hand In Hand Community

Afgelopen exposities

Stichting Kontaanoo


Datum: 2 september – 14 oktober 2023

Exposant: Stichting Kontaanoo

Bijzonderheden:
De expositie is toegankelijk gedurende de openingstijden van de Wereldwinkel Ermelo.

U bent van harte welkom in de Wereldwinkel.

Stichting KontaanooBlije kinderen Gambia | Wereldwinkel Ermelo

De Wereldwinkel in Ermelo geeft een prachtige kans om St. Kontaanoo (blijdschap) te laten zien.

Gambia

Gambia is een klein land in West-Afrika, begrensd door de Atlantische oceaan en Senegal. Het behoort tot de armste en minst ontwikkelde landen van de wereld wat betreft levensverwachting, inkomen, onderwijs en gezondheid.

Stichting Kontaanoo

Stichting Kontaanoo zet zich in voor duurzame hulp rond het thema voor kinderen in Gambia. Zo’n 75-80 kinderen zijn onder de hoede van de stichting en zij zorgen ervoor dat het schoolgeld wordt betaald.
Alle kinderen worden voorzien van schooltas, schoenen en uniformen. Regelmatig worden er, aan de stichting, gedoneerde spullen zoals speelgoed, kleding en schoenen opgestuurd. De stichting heeft kunnen helpen met nieuwe schoolbankjes en lesmateriaal op de school van de kinderen.

Contact wordt onderhouden door hun contactpersoon ter plaatse. Hij woont in de leefomgeving van de kinderen en praat de stichting regelmatig bij over de ontwikkelingen. Hij ziet en snapt wat er echt nodig is op dat moment. Hierdoor kan er snel worden geschakeld als er iets aan de hand is met de kinderen en wordt er maatwerk geleverd, wat zeer op prijs wordt gesteld.

Dit alles gebeurt in overleg met lokale bestuurders in Gambia met als uiteindelijke doel dat de mensen aangezet worden om zelf actie te ondernemen.Stichting Kantaanoo - Expositie bij Wereldwinkel Ermelo

Watervoorziening

Het heeft geresulteerd in het bouwen van een watervoorziening met verschillende waterpunten. Gezond water is van levensbelang voor iedereen. Het zorgt voor gezonde ontwikkeling en minder ziekte. Dit bevorderd de resultaten op school. Een investering voor de toekomst van de kinderen. Ook gezondheid en huisvesting heeft de volle aandacht van de stichting.

De expositie is een mooie gelegenheid om elkaar te ontmoeten en het een en ander te laten zien wat de stichting kan betekenen voor hun kinderen in Gambia. De stichting heeft verschillende spullen vanuit Gambia meegenomen die zij verkopen ten gunste van hun werk in Gambia. Door deze te kopen kun je een bijdrage leveren aan dit mooie doel!

Wil je meer weten of wil je een gift doen: Kijk dan op www.kontaanoo.nl en volg ons op social media.

Groep kinderen Gambia | Stichting Kantaanoo | Wereldwinkel Ermelo

Voor meer info:

Stichting Kontaanoo
p/a Torenlaan 14, 3881 CG Putten
Tel: 06 22 79 60 21
E-mail: info@kontaanoo.nl
Website: www.kontaanoo.nl
Facebook: www.facebook.com/stichting_kontaanoo
Instagram: https://instagram.com/stichtingkontaanoo

 

Verder met hersenletsel

Datum: 1 augustus – 31 augustus 2023

Exposant: InteraktContour

Bijzonderheden:
De expositie is toegankelijk gedurende de openingstijden van de Wereldwinkel Ermelo.

InteraktContour – verder met hersenletsel

InteraktContour biedt al meer dan 60 jaar gespecialiseerde hulp aan mensen die problemen ervaren als gevolg van hersenletsel. Dit hersenletsel kan ontstaan zijn door een beroerte, ongeluk, zuurstofgebrek of hersentumor. Maar ook door bijvoorbeeld hersenziekten.

Niet-aangeboren hersenletsel verandert jouw leven en dat van je naasten. Terug naar werk of school lukt vaak niet en thuis is alles anders. Toch is er altijd iets mogelijk. InteraktContour helpt je om je mogelijkheden te benutten en een zo waardevol mogelijk leven te leiden. Dat wil zeggen: zo gezond, zelfredzaam en gelukkig als mogelijk.

Wat kan er nog wel?

We vinden het belangrijk dat je gebruik kunt maken van je kwaliteiten. Daarom richten we ons op wat je nog wel kunt en stimuleren we je om dat te ontwikkelen. Zo vergroten we je mogelijkheden, word je zelfstandiger en heb je minder ondersteuning nodig.

We betrekken naasten

Hersenletsel heb je nooit alleen. De gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel hebben ook impact op het leven van jouw familieleden, vrienden en bekenden. Zij hebben ineens te maken met een vader, echtgenote of vriendin die een compleet andere persoon kan zijn dan die zij kenden. Daarom betrekken we naasten bij de zorg; zodat ook zij leren omgaan met de gevolgen die het hersenletsel op hun leven heeft.

De nieuwste zorgtechnologie

De inzet van de nieuwste technologie is een vanzelfsprekend onderdeel van onze manier van werken. Een optimale mix tussen technologie en medewerkers levert slimme en kwalitatief goede zorg. Jij kunt bijvoorbeeld dankzij technologie zelf douchen, lampen aandoen, gordijnen dichtdoen en stofzuigen. En ondertussen hebben onze medewerkers tijd over om anderen te helpen. Technologie zorgt dus voor een zelfstandiger, veiliger en prettiger leven, voor arbeidsbesparing, én voor leuker werk in de zorg.

Verder met hersenletsel: wat wij voor je doen

Hersenletsel kan grote gevolgen hebben voor jou en je omgeving, zoals communicatie- en taalproblemen, lichamelijke beperkingen, vermoeidheid, concentratieproblemen of psychische problemen.

Het liefst leef je natuurlijk zo zelfstandig mogelijk. InteraktContour helpt je daarbij.

Leren omgaan met veranderingen na hersenletsel: HersenzInteraktContour

Behandeling

Je komt thuis na je revalidatie en wilt de draad weer oppakken. Of je bent al een tijdje thuis, maar merkt dat je in het dagelijks leven tegen problemen aanloopt. Behandeling van InteraktContour ondersteunt jou en je omgeving bij het leren omgaan met alle veranderingen na hersenletsel. Zo kun jij weer zo zelfstandig mogelijk leven.

Het behandelprogramma Hersenz

Bij InteraktContour bieden we het behandelprogramma Hersenz, een bekende landelijke behandelmethode in de zorg. Tijdens de behandeling krijg je inzicht in hoe het hersenletsel jou veranderd heeft. En welke invloed dit heeft op jou en je omgeving. Er is ook aandacht voor verliesverwerking en je naasten. Je leert omgaan met de gevolgen van hersenletsel, zoals vermoeidheid, lichamelijke beperkingen, taalstoornissen en problemen met aandacht en geheugen.

Het behandelprogramma Hersenz wordt vergoed vanuit de Zorgverzekeringswet en bestaat uit individuele behandelgesprekken en groepsbehandelingen. Gemiddeld duurt een traject 1,5 jaar.

Als zelfstandig wonen niet meer gaat: wonen met zorg

Als je hersenletsel hebt, gaat zelfstandig wonen soms niet meer. InteraktContour biedt de juiste zorg en ondersteuning aan cliënten die thuis willen en kunnen wonen. Ook hebben we eigen woonlocaties. Aan de hand van wat je kunt en wilt, bepalen we samen hoe jij het beste kunt wonen.

Zelfstandig wonen

InteraktContour helpt je om zelfstandig te blijven wonen in je eigen huis. Wat ook kan: zelfstandig wonen in een appartement van InteraktContour vlakbij een woonlocatie. Dan kun je gebruik maken van de mogelijkheden van die locatie.

Wonen bij InteraktContour

Als zelfstandig wonen niet meer lukt, kun je terecht bij een van de woonlocaties van InteraktContour. Ook daar kijken we altijd hoe jij zo zelfstandig mogelijk kunt wonen.

Afhankelijk van je voorkeuren en zorgbehoefte zoeken we een woonlocatie die het beste past. Ook bieden we intensieve (verpleegkundige) zorg en/of begeleiding op 1 van onze locaties met 24 uurszorg.

Weer grip op je leven: individuele begeleiding thuis

Met individuele begeleiding krijg je meer grip op je leven en kun je zelfstandig blijven wonen en functioneren. Je krijgt een vaste begeleider. De begeleiding is op maat en dus voor iedereen anders. Je spreekt je begeleider regelmatig, in het echt of via beeldbellen. Je vaste begeleider helpt je bijvoorbeeld met:

  • Je dag plannen
  • De administratie
  • Het vinden van (vrijwilligers)werk of een andere dagactiviteit
  • Omgaan met lastige sociale situaties

Werken aan je vaardigheden: dagbesteding op locatie

Als betaald werken niet meer gaat, kun je op onze dagbesteding werken aan je vaardigheden. InteraktContour organiseert dagbesteding op diverse locaties bij jou in de buurt.

Dagbesteding in het kort:

  • Afhankelijk van je indicatie kom je 1 tot 9 dagdelen per week naar de dagbesteding
  • Samen met je persoonlijk begeleider stel je een weekprogramma samen
  • Je bepaalt zelf hoe je dag eruitziet en neemt alleen of in groepsverband deel aan verschillende activiteiten
  • Je werkt aan persoonlijke doelen in een of meerdere modules
  • Je doet zowel sociale als creatieve activiteiten
  • Wij hebben ook activiteiten die je voorbereiden op (vrijwilligers)werk

Expositie bij Wereldwinkel Ermelo:

Tijdens de expositie presenteert InteraktContour producten die tijdens de dagbesteding door cliënten zelf zijn gemaakt. waaronder:

  • Kaarten
  • Mozaïek stukken
  • Kaarsen
  • Producten van hout

Je ziet hier wat er mogelijk is met niet-aangeboren hersenletsel.

Wil je meer weten, kijk dan op de website interaktcontour.nl

Voor meer info:

InteraktContour
Elspeterweg 22
8071 PA Nunspeet
Tel: 0341 255 777

Mail: info@interaktcontour.nl
Website: www.interaktcontour.nl

Jeugdontwikkelingsproject Ndola Zambia

Datum: 23 mei – 24 juni 2023

Exposant: Bezwa Foundation

Bijzonderheden:
De expositie is toegankelijk gedurende de openingstijden van de Wereldwinkel Ermelo.

BEZWA Jeugdontwikkelingsproject Ndola Zambia

Het project is gestart in 2009 door wijlen professor Klaas Zwanepol uit Ermelo, samen met een lokale Zambiaanse collega.

Vanuit zijn liefde voor het land, en voor het geloof in een betere toekomst, startte hij dit project om jongeren in een sloppenwijk Ndola kansen te bieden

In Zambia zijn veel problemen rondjeugdwerkloosheid, drugs- en alcoholverslavingen. Geen zicht hebben op een toekomst breekt ze op.

Samen met een aantal vrijwilligers is daarom het idee ontstaan om jongeren perspectief te kunnen bieden, namelijk het aanbieden van opleidingen zodat ze zicht op een baan kunnen krijgen.

In de afgelopen jaren is er hard gewerkt om een jeugdcentrum te kunnen bouwen  waar opleidingen gevolgd kunnen volgen.

In 2020 is de laatste hand gelegd aan dit gebouw en zijn 5 opleidingen van start gegaan.

  • computervaardigheid
  • kleding maken
  • kooklessen
  • elektrotechniek en
  • houtbewerking

Ook vindt maandelijks in de sloppenwijk, waar het jeugdcentrum zich bevindt, een voedseluitreiking plaats voor de allerarmste (300-350) kinderen.

Daarnaast wordt het jeugdcentrum ook gebruikt om voorlichtingen te geven, bijvoorbeeld aan AIDS-preventie.

Door een bijdrage van uw kant hopen wij het jeugdcentrum in stand te kunnen houden en de jeugd door het aanbieden van een opleiding van de straat te houden.

Wil je meer weten of wil je sponseren, kijk dan op de website bezwa.nl.

Voor meer info:

Bezwa Foundation
Lange Uitweg 23
3998 WD Schalkwijk
Tel: 030 60 66 643

Website: www.bezwa.nl