De geschiedenis van de wereldwinkels

Op de UNCTAD conferentie in New Delhi, 1968, vroegen de derde wereldlanden om hun producten een vrijere toegang te geven tot de Westerse markt. Ze kregen nul op het rekest. De journalist Dirk Scherpenzeel riep na afloop op om ‘Derde Wereldwinkels’ te beginnen om toch iets te doen. Op 1 april 1969 opende de eerste Wereldwinkel in Breukelen. Het doel was de wereldhandel te veranderen door de afzet van producenten in de derde wereld te vergroten, voorlichting aan het publiek te geven en politieke campagnes te voeren. Er kwamen steeds meer Wereldwinkels en in de jaren ’70 voerden de winkels veel actie. Het eigenlijke werk kreeg daardoor nauwelijks aandacht: het verkopen van producten.

Eerlijke handel vanaf 1989

Ermelo heeft al meer dan 30 jaar een eigen Wereldwinkel: een goede zaak voor de hele regio.

De Wereldwinkel is in 1989 begonnen met de verkoop vanuit een rijdende winkel op verschillende standplaatsen. De eerste vaste Wereldwinkel in Ermelo in 1992 was aan de Stationsstraat 45A, naast de huidige Natuurwinkel. Sinds 1996 zit de Wereldwinkel in de voormalige Smederij, op het huidige adres aan de Stationsstraat 23, tegenover De Molen.

In 2015 kreeg de winkel een complete make-over. Het imago van de Wereldwinkel is fris, kleurrijk en gericht op moderne trends voor liefhebbers van mooie spullen gemaakt vanuit een ideaal. In het historische pand zorgen de etaleurs elke maand voor een kleurrijke en afwisselende etalage.

Ermelo maakt verbinding met de wereld met een mooie Wereldwinkel, geleid door een team van betrokken vrijwilligers die zorgen voor de inkoop en verkoop van mooie spullen en voor het beheer van de waardevolle cadeauwinkel.

Bekijk het digiboek met de historie van Wereldwinkel Ermelo