Wonen & Koken

Wij bieden diverse producten waarmee wij eerlijke handel stimuleren, zowel non-food als food.
Wilt u uw woonkamer bijvoorbeeld opfleuren met een rieten mand of een kleurrijke schaal dan kunt u bij de wereldwinkel prima terecht. Natuurlijk zijn onze woonaccessoires ook heel leuk om iemand cadeau te geven.
Ook voor de keuken vindt u bij ons diverse producten, zoals houten snijplanken en schalen, een tajine en stenen vijzels. Leuke en eerlijke producten om te krijgen of te geven. Daarnaast verkopen wij ook een breed assortiment Fairtrade food producten. Producten voor de bereiding van gerechten, voor op brood en dranken zoals koffie en thee.

Kom gerust eens langs om de producten te bekijken.

woon accessoires

Keramieken schalen | Wereldwinkel Ermelo

Keramieken woon accessoires

Prachtige en zeer populaire mozaïekschalen uit Indonesië. Gebakken aardewerk uit Lombok en daarna in Bali bewerkt met de glassteentjes en voorzien van een beschermlaag.

Metalen woonaccessoires | Wereldwinkel Ermelo

Metalen woon accessoires

De vogelbakjes van scrap-metal worden gemaakt in Zimbabwe. Het insectenhotel komt uit Indonesië en is vervaardigd uit allerlei afvalhout. Het vogelhuisje is gemaakt van touw en stro.

Rieten woon accessoires

Een grote variatie kleurige manden voor diverse doeleinden.

Gevlochten manden van raffia, jute en grassen uit Madagaskar en Ghana en rieten manden uit Senegal.

Boeddah met wierook | Wereldwinkel Ermelo

Boeddha en wierook

Een Boeddha is iemand die volledige verlichting heeft bereikt. Er zijn verschillende posities van een Boeddha, allemaal met een andere betekenis. Dit zie je aan de positie (mudra’s) van de handen.

Dromenvangers | Wereldwinkel Ermelo

Dromenvangers

Een dromenvanger, ook wel dreamcatcher genoemd, is oorspronkelijk gemaakt door Amerikaanse Indianen. De dromenvangers zijn bijzonder geschikt als cadeau, zelfs voor de babykamer.

Wenskaarten

Een uitgebreide collectie wenskaarten voor elke gelegenheid in vele technieken. Deze bijzondere kaarten worden gemaakt door de kunstenaars van KICK in Kenia. KICK is een afkorting voor Kisumu Innovation Center Kenya.

keuken producten

Houten keukenproducten | Wereldwinkel Ermelo

Houten keuken producten

De slakom en het slacouvert worden door een klein familiebedrijf op de Filipijnen, in goede werkomstandigheden, handgemaakt uit acaciahout. De serveerplank is van olijfboomhout.

Keramische Tajine | Wereldwinkel Ermelo

Keramieken keuken producten

Pottenbakkers uit Tunesië maken deze tajines nog steeds handmatig. Vervolgens decoreren vrouwen de tajines stuk voor stuk, ook met de hand. Dat maakt ze net een tikkeltje anders.

Natuurstenen producten | Wereldwinkel Ermelo

Natuurstenen keuken producten

Een mooie zwarte vijzel uit Palewa steen, een zeepsteensoort uit India. De grijze bewerkte komt uit Indonesië. Geproduceerd in een gezonde en plezierige werkomgeving.

fairtrade fooD

Fairtrade Jam Pasta Hagelslag | Wereldwinkel Ermelo

Fairtrade Zoete producten

Chileense honing met een volle fruitige smaak en een subtiele toffeehint. Hagelslag met een krachtige pure chocolade smaak en proef ook eens de heerlijke jam, chocopasta en pindakaas!

Fairtrade Kruidenpasta | Wereldwinkel Ermelo

Fairtrade Curry producten

Curry’s uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika met plantaardige ingrediënten en zonder kunstmatige toevoegingen! Kruidig en lekker pittig dankzij rode pepertjes.

Fairtrade Thee en Koffie | Wereldwinkel Ermelo

Fairtrade Thee en Koffie producten

Rwanda, ‘het land van duizend  heuvels’, is ideaal voor het verbouwen van Assam en Ceylon thee. Daarnaast ook andere smaken zoals de rooibos uit het Citrusdal in Zuid-Afrika,

Tony’s Chocolonely

’t probleem

De chocoladeketen is ongelijk verdeeld. Miljoenen boeren aan ’t begin van de keten produceren cacao. Miljarden consumenten aan ’t eind van de keten genieten van chocolade. En in ’t midden? Daar zit ’n handvol chocogiganten dat ‘r baat bij heeft de inkoopprijs van cacao onmenselijk laag te houden. De cacaoboer leeft hierdoor in armoede.. met kinderarbeid en moderne slavernij tot gevolg.

wát.. moderne slavernij?

Op dit moment is er slavernij op cacaoplantages in West-Afrika. Dit is het resultaat van de ongelijk verdeelde cacaoketen. Illegale kinderarbeid en moderne slavernij mogen niet. En het moet stoppen. Wij bestaan om dit te veranderen.

Tony’s route naar 100% slaafvrije chocolade

Onze missie: samen maken we 100% slaafvrij de norm in chocolade. Hoe we dat bereiken? Da’s complex en niet makkelijk. Dat doen we aan de hand van Tony’s routekaart naar 100% slaafvrije chocolade. De routekaart heeft drie pijlers: bewustwording, voorbeeldfunctie en inspireren van anderen.

Tony_s_Chocolonely | Wereldwinkel Ermelo

Extra weetjes

Woonaccessoires

De prachtige mozaïekschalen zijn terecht heel populair in onze winkel. Ze worden gemaakt in Indonesië, meestal door vrouwen. Ze worden gebakken in Lombok, dit eiland staat bekend om zijn aardewerk. Daarna worden ze in Bali bewerkt met de glassteentjes en wordt de beschermlaag aangebracht.

IJzeren, scrap-metal, vogelbakjes worden gemaakt in Zimbabwe van afvalijzer.

Het houten insectenhotel komt uit Indonesië en wordt vervaardigd uit afvalhout, het vogelhuisje is gemaakt van touw en riet.

Er is verder een grote variatie leuke en kleurige manden, bijvoorbeeld te gebruiken als was- of opbergmand. De gevlochten manden van raffia, jute en grassen komen uit Madagaskar en Ghana. De exemplaren van riet en hergebruikt plastic komen uit Senegal.

Keukenproducten

Onze houten slakommen en couverts worden handgemaakt uit duurzaam acaciahout. De schaal is behandeld met een voedselveilige vernislaag. Ze worden gemaakt door een klein familiebedrijf op de Filipijnen. Het bedrijf is goed georganiseerd en werkt aan een gezonde, creatieve en plezierige werkomgeving voor haar werknemers, die allemaal een fair loon krijgen. De serveerplanken zijn van olijfboomhout.

Pottenbakkers uit Tunesië maken de tajines uit onze winkel nog steeds handmatig. Vervolgens decoreren vrouwen de tajines stuk voor stuk, ook met de hand. Dat maakt ze uniek en net een tikkeltje anders, waardoor het servies een persoonlijk karakter krijgt. Pottenbakken is een traditioneel ambacht waar de hele familie aan meewerkt. Daarom is de werkplaats vaak gewoon thuis. In Tunesië heerst grote werkloosheid en nog steeds hebben veel mensen geen scholing gehad. Traditioneel ambachtswerk is voor hen een belangrijke manier om toch een inkomen te verdienen.

Onze mooie zwarte vijzel uit Palewa steen, een zeepsteensoort uit India, de grijze bewerkte vijzel komt uit Indonesië.

Fairtrade zoetwaren

Bijzonder lekker bijvoorbeeld de Single Origin bloemenhoning! Deze 100% Chileense honing dankt zijn volle fruitige smaak met een subtiele toffeehint aan de vele eucalyptusbomen die de regio Selva Valdiviana rijk is

Cacaobomen bloeien bijna het hele jaar met talloze witte en paarse bloemen. In West Afrika en Latijns-Amerika worden ze vaak in de luwte van sterke en hoge bomen geplant. Zo zijn ze goed beschermd tegen de felle zon. De vruchten zijn twee keer per jaar rijp om geoogst te worden. Hoe hoger de kwaliteit hoe meer de bonen opleveren en hoe lekkerder de chocolade is. Dat proef je in de smaak van deze krachtige pure chocolade hagelslag.

Proef ook eens de heerlijke jam, chocopasta en pindakaas!

Thaise curry’s

Ontdek onze curry producten uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Kruidig en lekker pittig dankzij rode pepertjes.

Op tropisch warme dagen valt regelmatig  een pittige regenbui. Dit is precies wat de rijen Thaise chilipepers nodig hebben. Alleen plantaardige ingrediënten en geen kunstmatige toevoegingen!

Fairtrade thee

Rwanda wordt ook wel ‘het land van duizend  heuvels’ genoemd Het land is bedekt met veel grasland en het klimaat is ideaal voor het verbouwen van thee. Hun thee nemen wij graag af, want die is van uitstekende kwaliteit. Engelse melange bestaat uit Assam en Ceylon thee. De plukkers halen alleen de bovenste twee blaadjes en het knopje van de theeplant: ‘two leaves and a bud’. Van deze blaadjes zet je een geurige thee met een dieprode kleur.

Proef natuurlijk ook onze andere smaken thee, zoals de rooibos uit het Citrusdal in Zuid-Afrika. Ook daar zijn de extra fairtrade inkomsten zeer welkom.

Fairtrade koffie

Café de Origen koopt alleen in volgens de handelsvoorwaarden van Fairtrade. Dit betekent dat de koffie wordt ingekocht bij organisaties bestaande uit verschillende kleine boeren. Hierdoor is gegarandeerd dat er een minimumprijs betaald wordt voor de producten. Daarnaast krijgen de producenten kansen om zich te ontwikkelen. Voor een deel krijgen zij vooruit betaald zodat zij de nodige investeringen kunnen doen. Hierdoor is fairtrade goed voor de boer en voor de koffie. Betaal de mensen een eerlijke prijs en zij zullen met liefde een topproduct maken.

Café de Origen is een merk van Neuteboom. Sinds 1891 branden zij koffie, wat betekent dat zij al meer dan 100 jaar sterke banden hebben met de koffieboeren. Zij hebben dus ook een ruime ervaring in het produceren van koffie. Neuteboom schreef in het verleden geschiedenis door als eerste brander in Nederland fairtrade koffie te branden.